İnternet Bağlantınızın Yavaşlama Nedenleri




İnternet bağlantınızı o anda bir başkası ile paylaşıyorsanız bu size gelen bağlantı hızının bölündüğü anlamına gelir.

 

Bağlantıyı Paylaşmak

İnternet bağlantınızı o anda bir başkası ile paylaşıyorsanız bu size gelen bağlantı hızının bölündüğü anlamına gelir. Hele ki paylaştığınız kişi yada kişiler internetten bir şey indiriyor yada bir şey izliyorsa o zaman sizin internet bağlantınız sürünme moduna geçebilir. Öncelikli olarak bunu göz önünde bulundurun.

Kota Belası

Kota belası uzun yıllardır kurtulamadığımız bir bela. İlk etapta "verilen kotayı geçersen ekstra ücret ödersin" tarzında sunulan internet paketleri çok canlar yaktığından başımıza "adil kullanım" diye bir şey çıkardılar. (İnsanın "hay sizin adalet anlayışınızı ..." diyesi geliyor) .

Bide bunu "limitsiz" adı verdikleri paketler adı altında satmaya başladılar. "Lan madem limitsiz neden kota var?" diye sorarsanız "internet bağlantınız limitsiz ama belli bir sınırı geçtikten sonra bağlantı hızınız düşük olarak kullanmaya devam ediyorsunuz" diye cevap verirler ve hemen ardından "isterseniz sınırsıza geçirelim sizi. Bağlantınız asla düşmeden kullanırsınız" derler ve harbiden geçirmeyi teklif etmiş olurlar. Sen oradaki "geçirme" kelimesini paket değiştirme olarak anlarsın ama aslında sana geçirmeyi teklif etmiş olurlar. Çünkü sırf kota belasıyla uğraşmamak için 2-3 kat daha fazla fiyat ödemen gerekir.

Uzun lafın kısası, adil kullanım kotanızı geçmeniz durumunda internet bağlantınız çok ciddi bir oranda düşüyor. Kotanızı geçip geçmediğinizden emin olun.

Reset İhtiyacı

Bazen internet servis sağlayıcılarından kaynaklanan durumlar yada modeminiz nedeniyle modeminize reset atmanız gerekebilir. Yani klasik Türk mantığıyla bi kapatıp açın, kendisine gelmesini bekleyin.

Bilgisayar ile İlgili Sorunlar
İnternetiniz ne kadar hızlı olursa olsun, netice olarak internetten gelen verileri alan ve internet vesilesi ile veri göndermenizi sağlayan şey bilgisayarınızdır. Dolayısıyla bu verileri işlemesi bilgisayarın donanımsal yeterliliğiyle alakalı bir durumdur. Bilgisayarınızın donanımsal olarak herhangi bir sıkıntısının olmadığından emin olun.

Bunun yanı sıra bilgisayarınızı uzun süredir resetlemiyorsanız ve çok fazla program kullandıysanız bir reset ihtiyacı söz konusu olabilir.
 

Virüs

Bilgisayarınızda virüs olması, bu virüsün siz farkına bile varmadan internetinizi kullanıyor olması muhtemel. İnternetinizi kullanmıyor olsa bile arka planda çalışarak bilgisayarınızı, dolayısıyla internet kullanmanızı yavaşlatabilir. Bilgisayarınızı bir güvenlik taramasından geçirin. Baktın olmuyor bas formatı gitsin ...

Wireless Bağlantı Gaspçıları

İnternet bağlantı bilgilerinizi kimseyle paylaşmasanız ve tek başınıza internet kullanmak isteseniz bile bazı Wireless gaspçıları bir yöntem ile sizin internet şifrenizi öğrenmiş ve internetinizi kullanıyor olabilir. Wireless Network Watcher gibi çeşitli programlarla Wireless bağlantınızı kimlerin kullandığını öğrenebilirsiniz.

Bu gayet sıkıntılı bir durum çünkü sizin "aman geçmeyeyim de aylık kotam dolarak internetim yavaşlamasın" diye özen gösterdiğiniz kotanıza da tecavüz etmiş olur. Bu durumda yapmanız gereken modeminizi resetlemek ve hemen wireless modeminize daha sağlam bir wireless şifresi koymak.


DNS Sorunu

Günümüzde kola şişesi kapağı kapatır gibi siteler erişime kapatıldığından bir çok internet kullanıcısı DNS değiştirerek internete giriyor. Buda DNS numarası girilen sunucularda meydana gelen bir sorunda, o DNS numaralarını kullanan kişilerin internet bağlantısında sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde internet dünyasının lideri Google reyizin DNS sunucusu yaklaşık olarak 1 saatliğine gitmiş ve Google DNS'lerini kullanan bir çok kişi çeşitli sıkıtılar yaşamıştı. Sorunun DNS kaynaklı olup olmadığından emin olun.


Kablo ve Mesafe Sorunları

İnternete kablolu bağlanıyorsanız kablolarınızı kesinlikle kontrol edin. Hiçbir yere sıkışmamış, kırılmamış olmasında çok ciddi fayda var. Ayrıca bağlantı sürekli gidip geliyorsa bir kablo kaçağından da şüphelenebilirsiniz.

Kablosuz yani Wireless bağlantı kullanıyorsanız bu durumda mesafeler ciddi önem taşıyor. Modeme olan uzaklığınız, modemle bilgisayarınızın arasında herhangi bir oda, duvar, yada engelleyici başka bir şey olması bağlantının yavaşlamasına neden olur. Bunun yanı sıra ortamda telsiz, radyo, bluetooth radyo frekanslarına sahip unsurlarda wireless bağlantınızın hızına tecavüz edebilir.

Modeminizi Kontrol Edin

Modemizinle alakalı bir sıkıntı olup olmadığından, ışıklarının olması gerektiği gibi yandığından emin olun.

İnternet Sitesi Sorunu

Sadece bir tane internet sitesinin açılma hızına, sadece bir yerden indirdiğiniz dosyanın indirilme hızına yada sadece bir yerde izlediğiniz bir videonun yüklenme hızına bakarak sorunun sizin internet bağlantınızdan kaynaklandığını düşünmeyin. O internet sitelerinin sunucuları ile alakalı bir sorun söz konusu olabilir. Bu nedenle 3-4 tane popüler ve farklı şirketlere ait web sitelerini (Örneğin: Google, Facebook, Twitter, WebTekno gibi) ziyaret ederek kıyaslama yapın. Eğer içlerinden bir ikisi olması gerektiği gibi hızlı açılıyorsa sorun zor ve yavaş açılan internet sitelerindedir.

Son Çare İnternet Servis Sağlayıcısı

Tüm bu noktaya kadar anlatılanlar ile ilgili bir sıkıntı olmadığından eminseniz o zaman son çare internet servis sağlayıcısını arayın ve durumu kendilerine iletin. Çünkü bazen alt yapı ve geliştirme çalışmaları yapmaları nedeniyle internetiniz de bir süreliğine yavaşlamalar yada kesintiler meydana gelebilir.

SONUÇ

Burada anlattığımız sorunların hepsi olması muhtemel ve göz önünde bulundurulması gereken ilk unsurlardır. Bu nedenle olası bir yavaşlama yada bağlantı kopma durumunda ilk aklınıza gelenler bu maddeler olmalıdır.